Dit is wat je op oudere leeftijd kunt verwachten van orthopedie

Hallo. Mijn naam is Johan en sinds kort schrijf ik over Orthopedie. Het is een geneeskunde die te maken heeft met het gehele steun en bewegingsapparaat van het menselijk lichaam. Je kunt daarbij denken aan de botten, spieren, gewrichten, pezen en banden. De Orthopedie houdt zich voornamelijk bezig met het plaatsen van nieuwe heupen en knieën. Ook worden er veel personen geopereerd aan de rug voor bijvoorbeeld een hernia. De opleiding tot orthopeed is een zware studie. De opleiding duurt minimaal 12 jaar. De eerste 6 jaar omvatten de geneeskunde en ben je arts. Daarna volgt er een studie van algemene heelkunde en daarna nog 4 jaar op de afdeling van de orthopedische chirurgie. Daarna mag je zelf als orthopeed operaties uitvoeren.

Dit is wat je op oudere leeftijd kunt verwachten van orthopedie

7 juli 2021
 Categorieën: Orthopedisten, Blog


Bij het ouder worden horen denkt men aan grijze haren, kleinkinderen en een fijn pensioen. Helaas horen er bij het ouder worden ook minder leuke zaken zoals lichamelijke klachten. Wanneer je ouder wordt, is de kans dat je in aanraking komt met een orthopedist groot. Deze specialist kan je namelijk helpen bij meerdere fysieke klachten. In dit blogartikel lees je precies wat je op oudere leeftijd kunt verwachten van orthopedische hulp.

Pijnloos en comfortabel lopen

Op oudere leeftijd kunnen de voeten minder soepel en sterk zijn dan in de jeugdige jaren. Door slijtage, artritis of andere ouderdom gerelateerde gewrichtsaandoeningen kan lopen lastig of pijnlijk worden. Een orthopedist kan speciale steunzolen aanmeten of orthopedische schoenen voorschrijven. Dankzij deze hulpstukken, kun je weer comfortabel lopen en is bewegen weer een stuk aangenamer.

Hulp bij osteoporose

Een aandoening die vrijwel altijd toe te schrijven is aan ouderdom, is osteoporose. Dit komt namelijk vooral voor bij mensen vanaf 75 jaar. Hierdoor kunnen botter poreuzer worden en is de kans op een breuk groter. Ook is osteoporose verantwoordelijk voor het krommer worden van de ruggenwervel. Dit is waarom ouderen vaak gebogen lopen of een zogenaamde bochel kunnen hebben. Orthopedie kan hulpmiddelen aanschrijven die hierbij kunnen helpen. Wanneer er veel last is van de rug, kan een speciaal korset worden aangemeten door een orthopedist.

Bandages, steun en meer

Bij vrijwel alle klachten aan het bewegingsapparaat kan een orthopedist van dienst zijn. Er kan in samenwerking met een medisch specialist, fysiotherapeut of huisarts gekeken worden naar de klachten en de oorzaak ervan. De orthopedist kan dan kijken naar oplossing op maat. Bandages, steunkompressen of andere specialistische hulpstukken op maat kunnen de oplossing zijn. Een orthopedist denkt met je mee en zal altijd kijken naar de beste oplossing voor jou. Dit kan zijn om de klachten te voorkomen, verminderen of te verdwijnen. Voor een afspraak met de orthopedist heb je een doorverwijzing nodig van de huisarts.

Wanneer je ouder wordt, nemen de lichamelijke klachten helaas sneller toe. Dit zie je vooral terug aan het bewegingsapparaat. De spieren worden minder en de botten minder sterk. Hierdoor kunnen pijnklachten sneller optreden. Met de hulp van een orthopedist kun je veel pijnklachten stillen, verminderen en zelfs in de toekomst voorkomen. Blijf daarom nooit lang met klachten lopen, maar zoek tijdig hulp. Een paar steunkousen, braces of bandages kunnen de oplossing al zijn voor al jouw lichamelijke klachten. Maak een afspraak met jouw huisarts om een doorverwijzing naar de orthopedist te vragen.