Orthopeed

Hallo. Mijn naam is Johan en sinds kort schrijf ik over Orthopedie. Het is een geneeskunde die te maken heeft met het gehele steun en bewegingsapparaat van het menselijk lichaam. Je kunt daarbij denken aan de botten, spieren, gewrichten, pezen en banden. De Orthopedie houdt zich voornamelijk bezig met het plaatsen van nieuwe heupen en knieën. Ook worden er veel personen geopereerd aan de rug voor bijvoorbeeld een hernia. De opleiding tot orthopeed is een zware studie. De opleiding duurt minimaal 12 jaar. De eerste 6 jaar omvatten de geneeskunde en ben je arts. Daarna volgt er een studie van algemene heelkunde en daarna nog 4 jaar op de afdeling van de orthopedische chirurgie. Daarna mag je zelf als orthopeed operaties uitvoeren.

Orthopeed

21 juni 2017
 Categorieën: Orthopedisten, Blog


Een orthopeed is iemand die zich na een lange studie bezig houdt met het herstellen en voorkomen van problemen in het bewegingstelstel van de mens. Daaronder valt de bekende heup, maar ook de enkels, de knieën en de schouders. Orthopeden hebben zich door de jaren heen gespecialiseerd, zo is Denis Dartée van het Jeroen Bosch ziekenhuis orthopedisch chirurg (zo worden alle orthopeden genoemd) en hij richt zich op traumatologie en de sportgeneeskunde. 

Wat doet hij precies?

Hij behandelt letsel ten gevolge van een ongeval. Dat is vaak de knie, heup of de enkel. Denis vindt het langer contact met patiënten leuk en is graag met zijn handen bezig. Hij vindt daarom het inzetten van een knie- of heupprothese leuk, wat prothesiologie heet. Hij begeleidt onder meer sporters en doet dit in samenwerking met fysiotherapeuten en sportartsen. Zoals orthopedie zich niet alleen richt op herstel van letsel, richt ook Denis met zijn SportMedischCentrum JBZ zich op het voorkomen van blessures. Dit doen zij door middel van voorlichting en begeleiding. 

Wilt u meer weten over orthopedie?

Waarom leest u dit artikel? Is het enkel om informatie te verschaffen, of bent u bang om zelf een orthopeed te bezoeken? Dat kan inderdaad een flinke drempel zijn. Toch is het in geval van een heup of vroegtijdig signaleren van pijntjes noodzakelijk. Een orthopeed kan begeleiding bieden die bij tijdig ingrijpen grote ongevallen kan voorkomen. Geen operaties dus, maar soms wel. En als er dan een operatie plaatsvindt kan dit van alles zijn: er zijn minder dan 1000 orthopeden in Nederland dus dan is het allereerst vereist om een ziekenhuis te bezoeken. Voor een kunstheup is niet alleen een orthopeed aanwezig. Bij een opname krijgt u ook een gesprek met een verpleegkundige en een anesthesist. Wellicht kunt u een voorlichting bijwonen, dit kan bijvoorbeeld bij MCgroep (www.mcgroep.com). Naast de veel voorkomende knie- en heupprotheses zijn er een aantal moeilijke woorden voor operaties. Een arthroscopie van de knie of schouder, makkelijker genaamd: een kijkoperatie. Orthopedie-geraadsbergen (orthopedie-geraadsbergen.nl) stelt dat een kijkoperatie afwijkingen in het gewricht kan constateren en direct kan behandelen. Zij stellen dat een kijkoperatie een precieze diagnose mogelijk maakt die via een röntgenfoto niet te behalen valt. Er zijn verschillende omstandigheden waarin een kijkoperatie (of arthroscopie) van belang en hulp kan zijn. Dan is er nog de 'klassieke' open gewrichtsoperatie. Zij stellen dat er verschillende nadelen zijn bij deze operatie. 

Wilt u meer weten?

Dan kunt u altijd op het zoekwoord 'orthopedie' het internet afstruinen. Ziekenhuizen helpen u graag, alsook huisartsen. Wellicht vindt u hier binnenkort weer een blog.